PERSONAL BRANDING

het aanpassen van je online imago

0kayleigh profile

door Kayleigh

coaching

1

Voorkomen

Compromitterende foto's en teksten voorkómen is natuurlijk het halve werk. Ga ervan uit dat alles een leven lang te vinden blijft. Zet dus geen dingen online waarvan je niet zou willen dat een werkgever ze ziet. Anderen kunnen jou ook 'taggen' in hun foto's, bijvoorbeeld op Facebook. Dit kun je voorkomen door je privacy-instellingen aan te passen.

2

Wanneer

Je online imago bijpoetsen, dat regel je niet op de dag dat je je sollicitatiebrief verstuurt. Want het kan weken of zelfs maanden duren voordat veranderingen doorgevoerd zijn in zoekmachines als Google. Dit is dus iets waar je tijdens je zoektocht naar een baan regelmatig mee bezig moet zijn. Ruim er bijvoorbeeld een vast moment in de week voor in.

3

Genezen

Staan er al teksten of foto's van jou online die je achteraf liever niet had willen tonen? Een paar tips:
• Sociale media. Op sociale media kun je zelf alles weghalen dat je niet bevorderlijk lijkt. Gebruik bijvoorbeeld op Facebook eens de 'bekijk als' functie om te zien hoe een ander je site ziet. Kijk dan ook naar wat oudere berichten - uit je wilde studententijd bijvoorbeeld. 
• Andere sites. Heb je iets op een andere site staan dat je weg wilt hebben? Dan kun je het beste de site zelf een bericht sturen met een vriendelijk verzoek. Als het om een forum gaat, kun je zelf inloggen en het bericht weghalen of aanpassen. 
• Google. Kun je de site zelf niet beïnvloeden? Dan kun je ervoor zorgen dat Google niet meer verwijst naar de pagina. Dit geldt alleen voor Europese Google sites, zoals Google.nl, en niet voor Google.com. En de pagina zelf blijft wel bestaan. 
• Tegenwicht. Als je iets niet kunt weghalen, kun je het beeld van jezelf bijstellen door nieuwe, gunstige dingen online te zetten. Bijvoorbeeld door allerlei heel slimme, doordachte reacties te plaatsen onderaan artikelen op vakwebsites.

Gerelateerd

PERSONAL BRANDING

het benutten van sociale kanalen

Jezelf op social media profileren in 7 stappen

PERSONAL BRANDING

do's & don'ts om online professioneel over te komen

Stel, een werkgever is enthousiast over je brief en je cv. Wat is dan het eerste wat hij of zij doet? Kijken wat er over jou te vinden is op het internet. Met deze tips zorg je ervoor dat jij ook online een professionele indruk achterlaat. Hoeveel er over jou te vinden is, hangt ervan af of je altijd je volledige naam gebruikt. Toch kan er meer over jou te vinden zijn dan je denkt. Bijvoorbeeld als je op discussiefora hebt ingelogd via je Facebook profiel. En ten slotte kunnen ook anderen over jou hebben geschreven.